luni, 9 iunie 2008

Peripetii imobiliare. Prin ce am trecut sa gasesc un apartament cu doua camere in Bucuresti

Trebuie sa ma tin de cuvant si sa povestesc despre aventurile mele imobiliare. Credeti-ma, in Bucuresti este o intreaga peripetie sa-ti gasesti casa. Tot felul de smecheri, excroci, tzigani vor sa se imbogateasca tragand oamenii in piept.

Gasisem un apartament, 2 camere, arata decent. Am hotarat sa discut cu proprietarul si eram aproape convins sa-l inchiriez. Asa ca o asteptam pe madam proprietara. Aceasta a intarziat o jumatate de ora, iar cand a intrat mi-a cazut maxilarul. In fata ochisorilor mei s-a infatisat o piranda in toata splendoarea - cu aur gros si urat la gat. Avea pe fiecare deget cate un inel, iar pe ambele maini cateva bratari zornaitoare. Coafura ridicata si pufoasa arata ca un cuib de cioara, ea insasi parca era un corb. Tiganca nici nu ne-a privit, de parca nu eram si intrase in apartament asa intr-o doara. Ochii obositi si lenesi priveau oamenii de sus, desi nu avea decat 1,60 inaltime si 1 metru in diametru.

Pret de cateva minute n-a scos niciun cuvant, in schimb agentul imobiliar a inceput a turui ca o mitraliera: ca este o sansa buna, ca apartament ca acesta nu mai gasim, ca zona este minunata. I-am taiat-o brusc. Ardeam de nerabdare sa aud cum vorbeste piranda proprietara. Stiti care au fost primele ei cuvinte? Nu o sa ghiciti. M-a anuntat raspicat: "daca stati mai multe persoane si faceti galagie va dau AFARA!".

Nu m-am infuriat, nu m-am certa. Am tacut un pic ca sa savureze si sa inteleaga absurdul situatiei. In zadar. Atunci am anuntat-o ca deocamdata nu stam in acel apartament si nu are pe cine sa dea afara. I-am mai spus ulterior ca nu ne intereseaza oferta ei. Parca i-am aruncat cu apa rece in fata. A holbat ochii si a amutit. Eu si cu prietena mea, parca stateam pe o plita incinsa, asa ca ne-am ridicat si ne-am tirat din aprtamentul ala.
Ah, da, inca ceva. Piranda proprietara vroia sa ne inchirieze doar pentru 6 luni ("pe urma mai vad eu daca va tin!"), vroia chiria pentru 3 luni in avans si refuza sa faca un contract cu noi.

Au mai fost cateva intamplari. Iar din experienta mea scot un extrem de scurt dictionar cu termeni din anunturile imobiliare tzepare:

apartament mobilat clasic - de fapt mobila este veche facuta din tronul lui Papura Voda;

apartament in zona linistita - de fapt apartamentul este intr-o paraseala, departe de oras, iar transportul public nu ajunge decat lunea si sambata, in zilele pare;

apartament semimobilat - apartament cu doua scaune, poate si un pat;

apartament la 5/10/15 minute distanta de metrou - de fapt la 15/30/45 minute pana la metrou (adica se inmulteste cu 3);

apartament curat - s-a dat cu matura, paiangenisul este insa la locul lui.

Si inca ceva, am gasit un anunt care propunea un apartament in Ferentari si pe langa apa calda, proprietarul se lauda cu... "Zona Buna". In Ferentari??? Pentru cine stie Bucurestiul ma va intelege. E un fel de Bronx unde politistii nu intra decat inarmati pana in dinti.

2 comentarii:

Miki spunea...

hahahahaha stai linistit, cred ca se putea si mai rau cu peripetiile astea imobiliare...dictionarul e foarte util - valabil in parte si pt tari straine de soare pline - nu doar Bucuresti

cojocari spunea...

Stii Miki ce se putea cel mai rau? Sa nu o fi cunoscut pe piranda si sa fi acceptat...(Nu stiu cum este posibil, dar zic intr-o doara). Era un cosmar. Cum ar fi fost sa ma trezesc in fiecare dimineata cu ea la usa, arzand de nerabdare sa faca un scandal? Brrr.