marți, 30 septembrie 2008

Cum mi-a furat Criza Mondiala 60 de lei

Nu e o pierdere mare, dar cum sunt eu mai chitros asa, mi-a parut rau de banii astia. Nu altceva, dar sunt munciti. La cat stres am acumulat castigandu-i, cred ca mi-am grabit boala Parkinson cu vreo cateva ore.
Am imprumutat 400 de euro. Se intampla pe 22 septembrie. Cursul, la acea zi era de 3,60. Asta inseamna 1440 de lei noi. Astazi toate panourile afisau cel putin 3,75 lei pentru un euro. Am cumparat 400 de euro si am dat 1500 de lei. Puteam sa inghit si sa trec peste asta.
Dar am stat stramb si am gandit drept. Incercati si dumneavoastra... Bancile europene sunt in prag de faliment si sunt nationalizate pe un cap. Bancile americane mor una dupa alta. In Romania, insa bancile o duc destul de bine. Si atunci? De ce scade leul, iar dolarul si euro creste? Un paradox. Nu inteleg!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru ca companiile straine devin nervoase privind toate investitiile lor. In opinia lor emerging markets, cum e Romania nu sint un loc sigur de tinut capitalul acum, de aceea se gindesc sa il retraga partial (aceleasi banci europene si americane au nevoie de lichiditate - cash la momentul actual). Atunci cind retrag capitalul care era in lei romanesti, schimb leii pe dolari si euro, ce duce la cresterea cursului acestor valute in Romania.
alru

cojocari vitalie spunea...

Merci alru. O explicatie foarte simpla si clara. Asa imi zicea si un coleg, mult mai tare in economic decat mine. Cica lumea cumpara sau retrage euro din Romania speriata de criza. In alta ordine de idei, in criza valutele neimportante sunt mai slab cotate si astfel pierd teren in fata celor forte. Hm, atunci nu este niciun paradox, este o chestie de psihologie.

Anonim spunea...

http://lumerkoz.edu So where it to find?, http://riderx.info/members/Buy-Celebrex-Online.aspx transduction http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-metronidazole stoker paine http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Cephalexin.aspx priest http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-zyrtec silverstein bengal http://barborazychova.com/members/Buy-Lipitor.aspx garnham elleg