marți, 23 septembrie 2008

Despre bestselerul moldovenesc - dictionarul moldo-roman

Cand afla ca plec la Chisinau, unii din prietenii mei romani au anumite rugaminti. Sa le cumpar sau vin, sau bomboane Bucuria, sau vodka, sau caviar sau... dictionarul moldo-roman. Da, da. Dictionarul moldo-roman.

De ce o vor? Sa mai rada un pic de creatia "omului de litere" Vasile Stati(poza). Din pacate trebuie sa-i refuz. Nu sunt genul de om care sa spuna "nu", dar chiar nu am posibilitatea sa cumpar aceasta carte groteasca. Pur si simplu, lipseste in librariile de la Chisinau. O fi vorba de vreun bestseler moldovenesc? O fi cumparat basarabenii toate cartile de l-au umplut de bani pe "savantul" de ocazie? Ori librariile nu pot sa tina pe raft o minciuna si o refuza cu indarjire?

Inclin sa cred, totusi, ca stocul a fost epuizat. Cartile au fost cumparate, iar altele nu s-au mai tiparit. Greseala, caci s-ar fi cumparat in prostie.

Am avut ocazia sa tin in maini "dictionarul". Am ras copios. Aveti mai jos cateva exemple de asa zisele cuvinte moldovenesti traduse in romana. Nu stiu, insa daca au fost introduse in dictionar. Majoritatea cuvintelor, expresiilor sunt formate din cuvinte rusesti. Asta este toata smecheria. Nimic mai mult.

Jeleznîi pareni √ baiat tare
Juc √ băiat isteţ
Jgut √ lănţişor(la git)
Koncenîi - varză, naşpa
Jmot - zgîrcit
M-ai ubidit √ m-ai convins
m-am vliubit √ m-am indragostit
m-am udivit √ m-am mirat
Musar √ poliţist
ps: Daca mai vreti, mai am. :)

2 comentarii:

Octav spunea...

a treia ipoteza este cea mai credibila. nu cred ca oamenii normali pot scoate din buzunar banu pentru un asa "dictionar". poate doar pentru a se amuza... dar mai bine e sa te amuzi pe loc, fara sa platesti si pentru asta si fara sa contribui la sustinerea acestui proiect rusinos...cred ca "dictionarele" au fost trimise fix acolo de unde au fost scoase:)

filip spunea...

Dar cei din Chisinau, te roaga sa le aduci ceva?
Ma gandesc ca o "Padurea Spanzuratilor" n-ar strica, mai ales ca am vazut cu patania celor din cele doua Calarasi ca aceasta carte este cam interzisa p'acolo.