joi, 25 septembrie 2008

Stiinta si Biserica Ortodoxa din Republica Moldova reprezentata de ... un scriitor


S-a intamplat la Congresul International "Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa". Congresul are loc zilele acestea la Bucuresti si participa invitati din 7 tari ortodoxe. Din Rusia, Romania, Grecia... si Republica Moldova.

Am incercat sa gasesc pe cineva din Republica Moldova (eram la congres pentru a face un reportaj). Printre preoti, inalte fete bisericesti il zaresc pe scriitorul basarabean Nicolae Dabija (poza). La pauza il salut.

"-Buna ziua domn' Dabija.
-Buna ziua.
-Ma recunoasteti, il intreb zambind?
-Da, cum sa nu! Te-ai mai schimbat, imi raspunde scriitorul dorind parca sa-mi arate ca stie cu cine vorbeste.
-Este cineva de la Chisinau, din partea mitropoliei, il mai intreb eu lasandu-mi la vedere legitimatia - sa-mi vada numele si sa nu-l pun in incurcatura.
-Nu, nu a venit nimeni."

Pe urma ne-am vazut de ale noastre. Eu sa-mi fac reportajul, Nicolae Dabija sa socializeze cu preotii sau oamenii de stiinta din Romania. Indirect, era singurul care reprezenta Biserica Ortodoxa, dar si oamenii de stiinta din Republica Moldova la acest congres international. Eu eram doar reporterul acolo.

2 comentarii:

Anonim spunea...

iata la ce duce politizarea exagerata a domeniilor si relatiilor. e foarte regretabil ca Moldova nu e reprezentata de vreun savant sau o fata bisericeasca, ci de acelasi Dabija, care isi face campanie electorala si caruia i se pare ca e buricul tuturor celor stiute si nestiute.

Cojocari spunea...

Nu cred ca Dabia isi face campanie electorala. :)