marți, 30 septembrie 2008

Vise naruite. Are you pist off?

Imi plac filmele cu actori buni. De fapt doar pentru asta privesc filmele. Cand actorii nu doar joaca, ci pur si simplu traiesc cu rolul. Cel mai mult ma incanta monologurile actorilor.
Imi place monologul lui Al Pacino din "Avocatul Diavolului". Da, ala cand Keeanu il impusca si el urla cu mainile in parti "You shoot me!". Probabil ca nimeni din regizori nu le spune actorilor ce sa faca atunci cand sunt impuscati. Totul vine din dramul de talent cu care i-a lovit Dumnezeu.
Ah, da. Tot Al Pacino este preferatul meu in monologul din "Parfum de femeie". Ala din final, unde se dezlantuie. Cuvinte mari spuse intr-un mod fermecator. Mai ales captivant.
Dar, de fapt, vroiam sa va zic de alte doua monologuri care m-au pus pe ganduri. Din "Fight Club" al lui Pitt si din "Lucky number Slevin" al lui Willis. Am revazut cele doua filme recent.
Pitt striga la barbatii adunati in subsol. "Ati devenit niste sclavi. Sclavi in salopeta, in camasi albe ca functionari. Va urati meseriile. Faceti munci care nu va plac. Cumparati lucruri care nu va trebuiesc, dar va sunt bagate pe gat de publicitate. Oare asta este visul vostru? Oare asta sunteti? Nu mai exista razboaie. Nu mai este marea criza. Viata noastra este un razboi. Marea criza s-a mutat in sufletele noastre. Credem ca vom deveni milionari sau vedete de cinema. Dar intr-o zi ne trezim si ne dam seama ca nu suntem si ajungem foarte, foarte enervati(pist off)." Am citat din minte. Dar citatul este destul de aproape de original, credeti-ma. Nu ma credeti? Vedeti monologul mai jos.
Willis mai calm, dar mult mai infricosator ii spune unui tip dintr-o sala de asteptare despre un altul care a mizat 20 de mii de dolari pe un cal crezand ca asa isi va implini visele. "Era obosit sa aiba o viata fara scop. Obosit sa se trezeasca si sa constientizeze ca visele nu sunt decat vise. "
Au dreptate. Ajungi intr-un moment, in care ai reusit sa gusti amarul vietii, mai mult decat dulceata ei. Te trezesti si zici "Hei, dar nu asta am crezut ca va fi viata mea. Eram copil si nu credeam ca o sa muncesc atat de mult si nu o sa am timp pentru mine si iubita mea. Nu stiam ca bunul simt, harnicia, devotamentul se pedepsesc in lumea asta." Si atunci, sa nu zici ca Brad: "I am so pist off...". Voi nu urati uneori lumea?

5 comentarii:

Octav spunea...

mi se mai intimpla...

filip spunea...

an entirely pissed off generation

ana simon spunea...

Al Pacino stie cum sa creeze senzatii omul. tare-l mai admir.
pissed off ?
hmm.. mai putin, dar uneori...

cojocari spunea...

pentru Filip. Ai vazut filmul? Pentru ca Pitt vorbea tot de o generatie pissed off.
Apropo, cea mai tare replica din filme cica este aia al lui de Niro: unde zice "iu tokin tu mi?":). Mie insa imi place replica lui Pacino, ori Brando din "Nasul": "Ai uil maik him a ofer hi cant refiuz". :))

filip spunea...

da. si la cinema prin 2000 parca si de vreo doua ori dupa aia.
cam asta imi aduceam aminte.