joi, 30 octombrie 2008

Blogosfera rusa din Republica Moldova sub cea romaneasca

Blogurile rusesti din Moldova sunt o realitate. Ele exista si, de fapt, blogosfera de la Chisinau este o prelungire virtuala a lumii care exista in Basarabia. Adica o blogosfera divizata dupa criteriul limbii.
Dupa criteriul "limba vorbita", exista doua tipuri de bloguri, in rusa si in romana. Nu au nimic in comun, iar temele abordate sunt paralele. Despre blogurile romanesti din Moldova am mai scris, dar nu am spus niciun cuvintel despre cele rusesti.
In primul rand, blogurile rusesti din moldova sunt putine. Foarte putine. Rusii au acces la internet, dar putini si-au facut bloguri. Nu am o explicare pentru asta. Iata cateva din blogurile rusesti din Republica Moldova identificate de mine:
http://www.alexdrambulco.com/ - un blogger care posteaza in fiecare zi. Nu prea comentarii, dar nu stiu ce trafic are. Posturile simplute, poze, cantecele, un gand. Asa, usurel.
http://sluhoff.net/ - un blog bun. Cred ca-i unicul pe care il pot caracteriza asa. Promoveaza si o idee misto. Adica un blog bazat pe zvonuri. De fapt denumirea blogului "sluhoff.net" este un joc de cuvinte care inseamna "zonuri.nu-s". Nu prea are comentarii si din cate imi dau seama, traficul este mic. Oricum mi-a placut blogul.
http://md-lexx.livejournal.com/ - un blogulet. Nu stiu ce sa va zic. Omul si-a facut un blog pentru prieteni. Asta a vrut, asta a avut. Prieteni rusi desigur.
http://www.gameplay.md/ - un blog despre jocuri pe calculator. Cel mai bun trafic din cele enumerate. Nu este de mirare, doar tipul care-l face este destul de informat. Pentru Republica Moldova are un trafic de invidiat. Cate 700 de vizitatori pe zi.
Nu zic, o fi mai multe bloguri rusesti in Moldova, dar prea marunte si nu prea citite. Daca mai stiti anuntati-ma. Concluzia mea: blogurile rusesti din Moldova - putine, cu trafic mic(cu o singura exceptie), si neimportante.
PS: Ordinea in care am pus blogurile nu inseamna nimic.

9 comentarii:

Cristian Jardan spunea...

stiu de blogul Nataliei Morari...mi se pare unul bunicel, desi scrie destul de rar...http://natmorar.livejournal.com

stiu ca in primavara, blogosfera ruseasca a facut un offline, si am inteles ca erau destul de multi... acuma nu stiu si cati ii citesc..dar asta e o alta discutie...

Octavian spunea...

de fapt, cele rusesti depasesc pe cele de limba romana. Depinde unde sa cauti. Rusii majoritatea isi fac bloguri pe http://www.livejournal.com/
De aici se explica necunoasterea blogosferei moldovenesti de limba rusa.

http://community.livejournal.com/unirea_ru

Klaus spunea...

Subscriu la ce a scris Octavian. Blogurile rusesti (din RM) sunt mai multe si raportul de bloguri consistente este mai mare.

Cauta si vei gasi. Ce-ai gasit e harcea-parcea.

eugen.luchianiuc spunea...

Subscriu la ceea ce a scris Octavian. Documentarea ta lasă de dorit. Exista şi comunitatea md_community pe livejournal. Nu prea stau ruşii pe bloguri standalone.

Cojocari spunea...

Domnilor, tot nu m-ati convins. Livejournal este mai mult o platforma de comunicare cu prietenii, deci o retea sociala decat o platforma de blogging gen blogspot, wordpress. O fi depasind, la numar, dar la vizibilitate nu cred. Cristian, zici ca au fost numerosi la un offline? O fi fost primul? Toti o fi fost bloggeri?
Si de ce nu stau rusii pe bloguri standalone. Si-au facut o comunitate a lor, pentru ei.

homeless in chisinau spunea...

Ы. Привет тебе ) Заходи на мой кишиневский блог

Petre spunea...

Vitalie, ai amintit de blogurile rusilor din R.Moldova si mi-am amintit de unul haios de tot pe care l-am gasit acum ceva timp. Nu prea este actualizat, limbajul e nelicentiat, dar al dracu de haios. Eu rad de fiecare cu pofta. Asadar, blogul unui moldovan. Ia vezi.. http://moldovan.blog.ru/ Poate iese si o tema noua pentru blogul tau?! ;)

Cojocari spunea...

Privet si tie boschetarule. Ti-am vazut blogul. Foarte misto. Iar treaba cu apartamentul... Ce sa zic, o gaselnita buna de-a jurnalistilor.
Petre, o sa bag un post despre asta mai tarziu. Despre blogul unui moldovan.
Salut.

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,