duminică, 19 octombrie 2008

Cum sa faci rost de panouri solare aproape MOCA (Programul Bani pentru panouri solare)

Aproape moca inseamna ca statul roman plateste 90 la suta din costul sistemelor pentru folosirea energiei regenerabila. In articolul de mai jos incerc sa fac un pic de lumina asupra acestui subiect care a interesat foarte multa lume in Romania.

In primul rand, de ce a interesat? Pentru ca odata montat, panoul solar, generatorul de electricitate eolian, pompa pentru apa geotermala va da electricitate sau apa calda aproape tot anul GRATUIT. Asta inseamna ca nu platiti factura la gaz, la energie, la apa calda, la incalzire. Singurul dezavantaj panourile solare costa prea mult. Am fost acasa la un domn care si-a instalat acu 2-3 ani cinci panouri solare si a platit 3 mii de euro. Omul si-a recuperat deja banii investiti, iar in continuare nu mai plateste facturi impovaratoare. Daca ar fi avut ajutorul de la stat, platea numai 300 de euro, restul de 2700 erau banii donati de stat.

Practic, orice cetatean al Romaniei, persoana fizica, ori asociatie de bloc poate sa beneficieze de ajutorul de la stat pentru cumpararea sistemelor sus-mentionate. In cazul asociatiei, este musai ca toti locatarii, suta la suta, sa-si dea acordul. In ceea ce-i priveste pe cei cu casa la curte lucrurile sunt mai simple. Imediat va explic cum veti putea beneficia de ajutor.

Mai intai sa vedem cand vom primi acest cadou promis de stat? La conferinta de presa, Fondul de Mediu, raspunzator pentru program a refuzat sa anunte data de lansare a programului. A promis, insa ca: "Sigur incepe pana la sfarsitul anului!". Intre timp, ministrul mediului a anuntat deja ca saptamana aceasta va semna finantarea proiectului.

Cum puteti intra in posesia banilor? Pai, va trebui sa depuneti niste cereri, inca nu s-a anuntat unde, poate la primarii, ministerul mediului, fondul de mediu. O sa vi se dea o lista cu firmele ce vand panouri solare acceptate in program, o sa primiti un certificat conforma caruia puteti primi banii statului. Pasul urmator va fi sa mergeti la una din firme, sa depuneti hartiile si sa va montati sistemul. La final nu veti plati decat 10 la suta din cost, iar firma va merge cu bonuletul si isi va recupera restul banilor.

Acum partea proasta. In fondul de mediu sunt vreo 5 milioane de euro. Sa zicem ca un milion de euro vor fi dati pentru programul cu panourile. Asta inseamna ca vor putea fi cumparate vreo 1000 de sisteme a cate o mie de euro unul. Deci, doar 1000 de romani vor putea beneficia. Cum foarte multi isi vor dori, sfatul meu este sa nu zaboviti prea mult si cand va fi lansat programul sariti pe el. Succes. Iar mai jos, reportajul care l-am facut la aceasta tema.


5 comentarii:

Klaus spunea...

Iată anume pentru astfel de programe merită să impui guvernul să intre în UE. Ăstora din RM ne trebuie încă vreo 300 de ani de independenţă pînă vom ajunge să folosim energia regenerabilă. Ardem mii de tone de paie pe cîmpuri toamna şi plătim apoi milioane de dolari ruşilor pentru gaz iarna...

filip spunea...

Bravo Vitalie pt articol si rep..
Intr-adevar, multa lume este interesata.
Eu stau la curte (acoperis tip terasa YEEE!) si am obtinut un deviz de instalare + materiale la o firma specializata. Ar iesi cam 3600 de euro cu ceva discount pentru un sistem alternativ apa calda energie electrica. M-am gandit ca in perioadele de putere maxima pot acoperi si macar o parte din consumul de energie pentru consumul general de energie (in special cel mai mare consumator: aerul conditionat).
Nu stiu inca sigur cum va fi cu centrala termica pe gaze existenta si cum se va conecta cu noul boiler. Oricum abia in vara viitoare am sa imi bat capul cu chestii din astea, insa ma bucur f mult de acest program. Cred ca era avantul necesar ca lumea sa inceapa sa realizeze ca exista si situatii alternative. Si de ce nu, degetul mijlociu aratat rusilor sa fie si mai viguros:)
Stiu de la prieteni in Germania sau Danemarca ca si ei cauta solutii standard cat mai accesibile (ieftine) care mai apoi sa se impuna pe piata. De ex. parintii unui fost coleg din Danemarca isi asigura incalzirea pe tot parcursul anului in proportie de 90 la suta cu ajutorul apei geotermale.
RM ar putea incepe macar cu creearea unui mediu mai propice termoizolarii locuintelor.

filip spunea...

am mai citit acum precizarile ministerului mediului. 25.000 lei (6900 Euro) suma maxima per solicitant, maxim 90% din valoarea proiectului. Fondul total pt 2009 la nivelul intregii tari: 110 milioane Euro. yee!

Cojocari spunea...

Da Filip, am fost la conferinta de presa unde a fost prezentat cu detalii acest program. Mai mult. Maine la ora 16.00 il veti putea urmari intr-un videochat pe ministrul mediului Attila Korodi. Orice intrebare aveti, indrazniti si adresati-o. Videochat-ul va fi pe www.stirileprotv.ro .

Razvan spunea...

Aici aveti date despre panouri solare la cel mai accesibil pret din Romania si calitate extra.http://www.energiesolara.bizoo.ro