miercuri, 29 octombrie 2008

Jurnalistii romani versus comunistii moldoveni


TVR1 a fost inchis; PRO TV este supus unui atac propagandistic; o echipa de jurnalisti de la PRIMA TV nu au fost primiti la o conferinta de presa a presedintelui Voronin. Sunt doar cateva cazuri in care jurnalistii romani au fost tratati cu mare indiferenta si marlanie de autoritatile de la Chisinau. Cel mai recent caz este al corespondentului Radio Romania Actualitati, Cristina Dumitrescu(poza). Pentru cei care nu sunt cunoscuti cu activitatea profesionala a jurnalistei, pot sa mentionez doar cateva locuri unde a ajuns sa realizeze reportaje: Irak, Kosovo. Adica locuri fierbinti, unde viata ziaristului este permanent in pericol.

S-ar parea ca dupa asemenea experiente Chisinaul trebuia sa fie floare la ureche. Da' de unde? Jurnalistei pur si simplu i s-a refuzat acreditarea pentru Republica Moldova. Am vrut sa aflu chiar de la ea ce s-a intamplat?

Iata ce am aflat. Pe 11 octombrie a depus dosarul complet pentru obtinerea acreditarii la Ministerul de Externe al Republicii Moldova. I s-a spus atunci ca va primi un raspuns peste doua saptamani. Peste doua saptamani a fost anuntata telefonic: "vi se refuza acreditarea". Nu tu motiv oficial, nu tu explicatii.

Ce inseamna lipsa acreditarii? Nu va avea acces la institutiile publice din Moldova. Nu va fi primita la conferintele de presa al marilor granguri de la putere. Iar cel mai rau, daca nu obtine acreditarea in 90 de zile trebuie sa paraseasca tara.

Hai sa stam stramb si sa judecam drept. Ati auzit de vreun jurnalist rus care a cerut acreditare si i s-a refuzat? Ati auzit de vreun jurnalist rus care a fost gonit de la o conferinta de presa de-a lui Voronin? Ati auzit de vreo televiziune rusa care sa aiba probleme la Chisinau? Eu nu. Daca stiti va rog sa ma anuntati. Sa stiu si eu, asa, pentru cultura mea generala.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Valerii Demidetkii de la Itar-TASS nu are acreditare, nici pina azi

cojocari spunea...

Si? Are probleme de acces la conferinte?

Anonim spunea...

din cite stiu da, exista asa probleme el si Ciubasenco. De fapt, pe Voroneasha nu-l intereeseaza de unde-i jurnalistul, el uraste jurnalistii care nu scriu ce ar vrea el...

Cojocari spunea...

Uite, de Ciubasenco am uitat. Dar din pacate el este "exceptia care confirma regula". Din pacate multi jurnalisti, chiar dintre cei ce vorbesc si care scriu in limba romana, au multe de invatat de la Ciubasenco. Inclusiv limba romana, pentru ca daca nu stiati, Ciubasenco vorbeste bine si romana. Un extraordinar jurnalist. Omul-ziar cum era cunoscut printre multi jurnalisti de la Chisinau.