miercuri, 29 octombrie 2008

Marturii din focarul crizei mondiale. Moldoveni in Statele Unite


Faceti cunostinta cu Mariana (poza), o jurnalista de la Chisinau care locuieste si munceste in Statele Unite de o jumatate de an. Adica a poposit in SUA exact inaintea crizei, cand abia se vorbea despre faptul ca unii americani nu prea au bani sa-si plateasca ratele la banci. Ulterior, s-a dovedit ca acest lucru va destabiliza nu doar economia Statelor Unite ci si cea mondiala. Dar, s-o ascultam pe Mariana.

America tara posibilitatilor, tara in care visele devin realitate… Aceste cuvinte au sunat ani in sir ca un ecou in mintea mea. Acum dupa mai mai bine de un an si jumatate, mi-am vazut visul cu ochii: am aterizat pe tarim american. Prima impresie: privelisti extraordinare de frumoase, cladiri inalte, masini luxoase care circula intr-un trafic aglomerat… Adica orasul Denver, capitala statului Colorado. Urmatorul oras vizitat, unde m-am si stabilit de fapt: Aspen, un loc al starurilor hollywoodiene. Aici am zarit multe vedete pe care le vazusem pana atunci doar in filme.

In Statele Unite sunt angajata unui lant de magazine al companiei O’Bos Enterprises. Jobul meu: assistant manager. Ce m-a impresionat cel mai mult aici? Nivelul inalt al serviciilor prestate: fiecare client este tratat cu o deosebita atentie, amabilitate si politete.

Acum doua luni, ziarele au inceput sa scrie la fiecare editie despre: “Criza economica din SUA”. La inceput ma amuzau articolele si aceasta ingrijorare infantila a americanilor: stiam ca SUA e o tara foarte puternica, iar faptul ca trei banci au dat faliment… Pai, America raminea, in opinia mea, lider incontestabil pe piata mondiala.

Pina acum o saptamina, nu sesizam nici o schimbare. Multi cumparatori prin magazine, turisti veniti in vacanta in acest oras frumos, restaurante arhipline cu clienti care arunca banii pe masa ca pe niste hirtii fara de valoare. Ieri, insa am avut o intrunire cu toti angajatorii companiei la care lucrez. Proprietarul, foarte tulburat si cu ingrijorare, ne-a vorbit despre criza economica care apasa asupra Statelor Unite. Ne-a spus: "Cel mai important, pentru mine, este atitudinea voastra fata de clienti, caci ei sunt cheia succesului businessului meu, inclusiv in aceasta perioada grea pentru noi”. Ce a urmat? Pentru ca unii lucratori nu sunt deschisi spre comunicare cu fiecare client in parte... au fost concediati. Am ramas fara cuvinte, in acel moment mi-am dat seama cit de serios stau lucrurile.

2 comentarii:

alru spunea...

Multumesc pentru analiza foarte profunda.

cojocari spunea...

alru, nu este o analiza. Este o marturie, o parare din interior.