miercuri, 15 octombrie 2008

Ministerul Educatiei din Romania isi bate joc de studentii basarabeni

Sunt 11 basarabeni. Au venit la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Au vrut sa studieze calculatorul, informatica, cibernetica. De fapt pentru asta au si depus dosarul. Cand colo, la rectorat au fost informati ca nu mai sunt locuri.
Sarmanii tineri. Au trait un mare soc. Se si vedeau studenti la Politehnica, aveau toate actele in regula cu parafa ministerului Educatiei din Romania. Au trecut concursul organizat pentru basarabenii care vor sa studieze in Romania. Pana la urma s-au lovit de birocratizarea excesiva si nesimtirea sistemului de studii din Romania. Pentru ca daca nu stiati, Romania are grave probleme la acest capitol. Nu este numai lapte si miere.
Sa revenim la tinerii basarabeni pe care i-am lasat plangand la usa rectorului Universitatii Politehnica. Reprezentantii conducerii institutiei le-au comunicat ca locuri nu sunt acolo unde vor ei si daca accepta pot fi studenti la ... chimie. Toti la facultatea de chimie?! In disperare, tinerii au revenit la minister sa intrebe daca este posibil asa ceva. Raspunsul i-a socat: mai mult decat posibil, este legal. Ministerul nu poate sa intervina in politica interna a Universitatii. Da, dar noi ne-am inscris pentru a studia calculatorul si nu chimia, au incercat sarmanii tineri sa-si apere cauza. Reprezentantii ministerului au strans din umeri: nu avem ce sa va facem, mergeti la chimie.
Am vorbit chiar eu cu rectorul Politehnicii. Am vrut sa aflu cum este posibil ca niste moldoveni care s-au inscris sa studieze calculatorul vor ajunge la chimie. "Nu este vina noastra. Noi nu mai avem locuri. Daca eram informati din timp le rezervam locuri."
M-am adresat ministerului Educatiei: domnule este absurd. Nu poti sa te inscrii la informatica si sa ajungi la chimie. Mi-au confirmat ca este absurd. "Noi ne conformam sistemului, dar sistemul este de asa natura, incat nu avem cum sa indicam universitatii unde sa-i inscrie pe tinerii moldoveni. Asta chiar daca vor la informatica."
Am ramas fara replica. Sistemul si cel care l-a facut, adica ministerul Educatiei isi bate joc de sarmanii copii.

5 comentarii:

Ursul spunea...

Aiurea de tot situaţia.Studenţii ce spun?Revin în ţară?

investigatii spunea...

Vitalii, doar atât?
despre cubreacov ai scris mai mult.
Sau nu vrei să încurci nițel relațiile și de aceasta nu te-ai implicat ca un adevărat reporter?

Cojocari spunea...

@ursul: Am incercat sa-i ajut, am vorbit cu cei de la minister, cu rectorul Universitatii Politehnica. Cel putin mi-au promis ca vor reveni asupra situatiei si vor incerca sa gaseasca o solutie. Studentii nu m-au mai sunat sa-mi spuna daca au ajuns la chimie sau la facultatea viselor lor. Oricum, in timpul discutiei se strecurase ideea ca ei ar putea sa ajunga la o facultate de informatica, undeva in tara.
@investigatii: am scris cat am crezut de cuviinta despre subiect. Cat despre Cubrecov, nu cred ca am epuizat subiectul. Ai ceva impotriva. Exprima-te pana la capat!
Salut.

Andrean spunea...

Vitalie,
vorbeam de postarea dată, cu aluzie la postarea cu cubreacov.
Acolo ai flux de argumente șu amănunte, dar în cazul tinerilor studenți cam nimik. Eu cred că tu ai mai multă valoarea acum și i-ai putea ajuta, nu doar să faci postări. După experiența mea știu cu siguramță că la minister și pe la decanate doar se vb pentru ochii lumii, și apoi nu se face nimik. Sunt convins că acești tineri, dacă nu se va implica nimeni, vor rămîne și fără cămin, și apoi poliția îi va alunga din țară căci nu au permis de ședere.

Online Products spunea...

Nu-mi place sa spun asta, insa de multe ori ajung o multime de idioti/idioate in functii unde ar fi nevoie celș putin de cate-un intelect superior ... Mare pacat, sincer ...