marți, 18 noiembrie 2008

De ce merita unii romani sa sufere de frig in apartamente?


Primesc o plangere:
"Suntem niste locatari ai unui bloc din centrul Bucurestiului. Am fost chiriasi la stat, am ramas fara casele care au fost retrocedate proprietarilor. Primaria ne-a dat apartamente intr-un bloc fara apa, curent, caldura, gaz. Ajutati-ne!"

Sun la numarul de telefon atasat. Omul se plange ca ii sunt bolnavi copiii, ca este frig, stau cu lumanari, este intuneric bezna. Ca el mai sunt 12 familii. Groaznic. Impresionat ii promit sa fac un reportaj. Bun. Stabilim ora la care vin la el acasa, precizam adresa, dupa care inchid si fac o solicitare la primarie. Vreau sa aflu de la edili de ce stau acesti oameni in conditii inumane in centrul Bucurestiului?

Cel mai interesant, insa urmeaza. La jumatate de ora dupa ce am vorbit cu primaria sunt sunat de oamenii care indura frig:
"-Nu vrem sa mai veniti.
-De ce?
-Ni s-a promis ca se rezolva.
-Dar doamna, dumneavoastra ne-ati chemat. Acum tot dumneavoastra ne alungati?
-Ne pare rau. Ne temem ca daca apare in presa nu ni se va rezolva problema.
-Doamna, noi vrem sa va prezentam cazul opiniei publice. Autoritatile se vor misca cu incetinitorul. Daca vor sti insa ca problema este in atentia presei, aveti sanse sa se rezolve totul mult mai repede. Din pacate aceasta este Romania.
-Chiar si asa, nu vrem sa prezentati cazul nostru. Noi vrem sa asteptam.
-Si daca nu se face nimic?
-Inseamna ca am gresit. Ei si ce? Oricum noi tot gresim. Si la revolutie am gresit. Asta este, ne asumam greseala."

Este dreptul lor de refuza. Nu va ascund, insa, faptul ca am ramas mut de suparare si indignare. Nu se poate sa gandesti in halul asta. Din pacate cam asa sunt majoritatea romanilor. Adica romanii mioritici. Nu stiu sa-si apere interesele. Mai rau, in cazul prezentat de mine s-a intamplat ca in povestea cu ciobanul care striga: "Vine lupul". Acum, hai sa va intreb ceva. Cum sa procedez in cazul in care dupa o luna, acesti oameni ma vor contacta sa se planga pe faptul ca locuiesc in continuare in frig, fara lumina si gaz?

3 comentarii:

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

De cascadorii rasului...

Sau...rasu'-plansu'?!

cojocari spunea...

Astia suntem sau astia sunt!

Anonim spunea...

le zici:
"muriti, fraierilor!"?? :)
Dracu