miercuri, 26 noiembrie 2008

Editorialistul ziarului procomunist Moldova Suverana de la Chisinau si-a dat demisia


Ziaristul Oleg Cristal, editorialist la ziarul proguvernamental de la Chisinau Moldova Suverana, anunta ca si-a dat demisia. Informatia a fost publicata chiar pe blogul personal, oleg-cristal.blogspot.com si suna mai mult ca un anunt din mica publicitate la rubrica: sunt somer imi caut de lucru. Citez:

"Sunt jurnalist liber! De astazi, 25 noiembrie
Din acest moment sunt jurnalist liber (nu am relatie contractuala). Nu mai sunt angajat al ziarului "Moldova Suverană", unde am lucrat circa doi ani jumătate. Urmează doar să clarific aspectele juridice, când revin în ţară. Dacă există oferte, sunt dispus să examineze unele dintre ele. Propunerile pot fi expediate pe adresa electronică. PS Motivele dispărţirii sunt personale."

Sincer, ca de la jurnalist la jurnalist, imi pare rau pentru Oleg. Ca blogger, insa anuntul sau pare a fi de un curaj aproape nebunesc. Sa citim un pic printre randuri. In primul rand zice, sunt jurnalist liber dupa care adauga in paranteze ce inseamna liber - adica liber de contract. Pe buna dreptate unii comentatori de pe blog au sarit imediat: aha, esti liber. Deci pana acum ai fost cenzurat... Oleg o reteaza, insa repede: "Presa libera in RM nu exista".

Pe mine discutia asta cu jurnalisti independenti, neindependenti ma depaseste. Mai degraba disputa ar trebui sa se poarte in jurul profesionalismului jurnalistilor. Caci mare este gradina domnului si multi jurnalisti schiopateaza la acest capitol in ea.

Revenind la Oleg Cristal si la curajul sau. Cum doamne-doamne sa anunti ca esti in cautare de lucru si sa ceri sa-ti fie trimise oferte pe email. Oleg, la cum este dezvoltat blogosfera de la Chisinau, cum crezi cati patroni de ziare, radiouri, televiziuni iti citesc blogul? Sa vedem. Dupa top20.md ai in medie 130 vizitatori pe zi. Cati din ei crezi ca sunt patroni de ziar?

Inca ceva. Te-ai gandit deja la care ziare ai putea sa activezi in continuare? Iti dai seama ca aria unde ai putea sa cauti se restrange? Stii de ce? Pentru ca ai muncit la un ziar procomunist. Probabil ca ziarele de opozitie te-ar vrea numai daca incepi sa scrii de rau despre comunisti. Va fi o mica victorie pentru ele. Cat despre ziarele procomuniste, care crezi ca ar risca sa te ia in echipa din moment ce ai plecat chiar de la ala mai important?

De fapt, ultima data cand am discutat, ti-am zis franc: "Oleg, tu esti un ziarist care sustii puterea comunista". Oricum, nu ti-am zis-o cu rautate, doar nu-i nimic rau in asta. Daca asta ti-e crezul, daca tu crezi ca aceasta forta politica ar schimba la fata Moldova, da in continuare cu penitza.

Tu insa, ai dat din cap atunci si ai zis: "Adu argumente ca-i asa". Am simtit atunci ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Totusi, uite mai jos argumentele desprinse din textele scrise de tine la Moldova Suverana:

"De mai multe zile, Urechean il acuza pe Braghis, Braghis ii raspunde critic lui Urechean. Ghimpu ii acuza pe liberal-democrati ca doresc doar bani, iar liderii PLDM-ului ataca sefii liberalilor pentru incompetenta acestora. Diacov se trage de par cu Braghis-Musuc, ca sa demonstreze lumii al carui par social-democrat e mai lung. National-liberalii nu se pot impaca nici intre ei si se despart trintind usa si spargind vesela, de capul unui altuia. Pavlicenco si Taranu au inceput a scutura in public tolurile national-liberale"

Sunt de acord cu cele zise, doar ca i-ai omis pe comunisti. Aici esti procomunist prin omisiune. Sa vedem mai jos cum esti procomunist pe fata.

"Sintem un popor intelept si nu vom permite ca bomba cu efect intirziat a opozitiei sa explodeze dupa 2009." Adica poporul nu-si va permite sa voteze opozitia? Ca eu asa inteleg.

Oricum, un baiat destept ca tine nu se pierde. Daca nu iti gasesti ceva in presa, ai la dispozitie mai multe organizatii nonguvernamentale, internationale sau, de ce nu, partide politice.

8 comentarii:

filip spunea...

Pai, a cam prins ultimul vagon din ultimul tren cu demisia asta. Daca il apuca si campaia electorala din 2009 tot la Moldova subterana, viitorul lui ca jurnalist "independent" ar fi existat numai in Republica sovietica Moldova, sau alte locuri asemanatoare.
Titlul de azi de pe prima pagina din aceasta publicatie, spune, zic eu, totul : "Оnvatamintul constituie baza dezvoltarii social-economice si politice a tarii". Nu am omis sau gresit nici o litera.

Si eu ii citesc blogul, nu sunt de acord cu 80% din articolele (multe facute sa serveasca la fix intereselor comunistilor) si ideile lui, insa cred ca e un jurnalist inteligent si cu bune perspective.
Pana acum ma gandeam ca se aplica intocmai zicala "Branza buna in burduf de caine". Sa vedem de acum in colo ..., insa, totusi, cu o floare nu se face primavara.

Anonim spunea...

Bre Cojocari, da tu ce idee sustii? Respecti si promovezi si tu ceva la modul concret, sau esti pasiv prin omisiune, roman prin misiune si curat-murdar critic prin pasiune?
Tu esti bun de facut politica pe Luna.

Anonim spunea...

Eu ii citesc des blogul lui Oleg si este mult diferit de ziarul la care lucra. Acum ma bucur ca pot spune ca LUCRA si nu mai lucreaza. e destept, are multa experienta si precis ca va avea acum multe oferte. Ginditiva ce achizitie pretioasa va fi pentru orice partid de opozitie.

Cojocari spunea...

Pentru filip, mi-a placut proverbul. Cum crezi de ce si-a dat demisia?
Pentru unul din anonimi. Bre, daca tot ne tutuim, sa-ti spun un banc, poate intelegi un lucru. Cica Hitler l-ar fi luat pe ultimul evreu ramas in viata in Germania Nazista si i-ar fi zis: "Uite, ai harta in fata. Alege orice tara si te trimit acolo." Evreul a privit cu tristete spre harta si a spus: "Pot sa aleg alta planeta?". Ai inteles ceva anonimule?!

Anonim spunea...

Bre, Cojocari, am inteles ca nu prea ai inteles ce ti-am scris, dar nu ai inteles nici ce mi-ai scris tu.

Cojocari spunea...

Ok. Mi-e clar. Invata limba romana si dupa aia iti repet. Pentru ca, de fapt, ce rost are... Tu nu intelegi, iar eu nu am chef sa-ti scriu in rusa.
Ideea era sa-ti raspund la observatia ta: "Tu esti bun de facut politica pe Luna."
Altfel, bine ai venit pe blogulet.
Salut.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Cojocari spunea...

Oau, te-am atins la vreo coarda sensibila? Caci nu-mi explic atacul asta la persoana. Crezi ca ma cert cu cineva care nu are nume? Un anonim? Nuuuu. Asa ca prefer sa-ti sterg comentariul. Nu meriti mai mult.
Salut.