marți, 11 noiembrie 2008

Frati... in greve

In Romania si in Republica Moldova sunt alegeri. La Bucuresti si la Chisinau febra "pe mine, cine ma voteaza?" i-a cuprins pe toti. Politicienii nu mai stiu cum sa-si gaseasca un prilej de a atrage atentia. De exemplu, in capitala Romaniei politicienii se plang ca au fost impuscati, iar la Chisinau, unii politicieni vor sa li se faca dosar penal ca sa apara, in sfarsit, la televizor. Da, da, da. Chiar asa a zis, unul: "Vreau sa mi se faca dosar penal. Ca nu se spune nimic despre mine la televizor". Eu nu am ai spune decat: ai grija ce-ti doresti, caci ar putea sa ti se intample.

Inca un lucru leaga cele doua maluri ale Prutului. Grevele profesorilor. Aici insa nu-mi permit sa fac misto. Aici vorbesc de o mare tragedie. In Romania profesorii primesc de la 1000 la vreo 2000 de lei noi. Adica incepatorii vreo 300 de euro, iar cei cu experienta si 600 de euro. Profesorii au simtit ca pot obtine ceva in plus si s-au pus pe greve.

Cat la Chisinau... Pai este de plans. 1200 de lei moldovenesti, ceea ce reprezinta vreo suta de euro, nu-ti ajunge decat pentru mancare. Am vazut un reportaj facut de colegii mei de la PRO TV Chisinau. O profesoara plangea povestind despre salariul sau. Sarmana, plangea, iar printre sughituri si lacrimi amare spunea ca sotul ei este plecat la munca in Italia sau Spania. Ea, o profesoara saraca, primeste un salariu mizer si traieste fara de cel cu care ar trebui sa "fie impreuna la bine si la rau". Ce poate fi mai dramatic decat atat? Bre, comunistilor. Voi mai aveti nerusinarea sa candidati? Ce ati facut din oamenii acestia? Umili si fara bani, i-ati adus la sapa de lemn, jegosilor. Lacrimile lor nu va ard pielea groasa de hipopotam?

Un comentariu:

filip spunea...

da, si eu am sesizat aceasta asemanare.
din Ro pe care le dai sunt din preuniversitar. pt. invatamantul universitar, pana aproape la nivel de lector, variaza intre aceleasi sume, insa dupa (conferentiar, prof univ etc) se ajunge la un frumusel 5000-6000 noi, asta fara celelalte preocupari (alte cursuri, functii, businessuri).
eu sustin cresteri pe cat posibil in preuniversitar, insa bineinteles nu 50%. nu ca nu ar merita, ci pentru ca e pur si simplu absurda o crstere de 50% asa peste noapte.