marți, 18 noiembrie 2008

Intalnire de gradul zero

Zilele trecute am primit o invitatie. O invitatie la o masa rotunda gazduita de Ambasada SUA de la Chisinau si cu participarea doamnei Colleen Graffy(poza impreuna cu Condoleezza Rice), Asistent adjunct al Secretarului de Stat pentru diplomatie publica. Tema discutiei este blogging-ul si problemele libertatii de exprimare in Republica Moldova.

Mai exact au fost invitati cativa bloggeri din Moldova ca sa discute cu distinsa doamna despre problemele libertatii de exprimare in Republica Moldova. Din cate stiu, din cate imi amintesc, intalnirea este o premiera. Nu am auzit ca vreun oficial sa vrea, sa caute sa se intalneasca cu bloggerii moldoveni. De aceea titlul meu este: Intalnire de gradul zero. Atentie, insa, invitatia vine din partea unui american. Acolo, in America, internetul si blogosfera in particular, adica newmedia, cum este numita mai fashion presa online, are o importanta covarsitoare. Vedeti campania electorala din SUA, care s-a dus pe internet intr-o proportie extraordinar de mare. Nu voi vorbi aici ca Republica Moldova este deeeeeepaaaaaaaaarteeeeeeeeeeeee de un asemenea fenomen. Nu voi aminti ca exista putini moldoveni care isi permit un calculator conectat la internet. Astea sunt lucruri banale, cunoscute.

Vreau sa vorbesc, insa despre altceva. Despre faptul ca desi la Chisinau newmedia este in fasa, este un boboc de trandafir gata sa plesneasca cu toate petalele sale rosii, vine bocancul comunist si il calca fara mila. Din cauza lipsei de audienta, din cauza putinilor moldoveni conectati la internet newmedia nu are influenta pe care si-ar fi dorit-o. Chiar si asa autoritatile represive ale statului isi obliga angajatii din securitate, procuratura sa citeasca cu mare atentie forumurile, blogurile si sa ii intimideze pe cei care indraznesc sa critice puterea comunista. Sincer, asta imi place. Imi place sa stiu ca ceea ce fac intereseaza pe cineva. Dar si mai mult ma bucur cand imi dau seama ca lucrurile pe care le scriu ii deranjeaza pe comunisti.

PS: Sunt un jurnalist care munceste si locuieste la Bucuresti. Ajung rar pe la Chisinau. Dar sansa face ca sa am drum la Chisinau chiar in ziua in care am fost invitat la masa rotunda. Straniu cum se oranduiesc lucrurile de la sine in viata asta...

4 comentarii:

filip spunea...

O initiativa foarte buna. Sper ca toti pe acolo sa aiba opinii proprii clare si nu expozeuri ce se vor a fi si docte, asa cum mai apar pe bloguri.

cojocari spunea...

Filip, esti pe aceeasi linie de gandire cu mine. Sincer! Pentru ca anume chestia asta ma ingrijoreaza si pe mine. Nu-i cunosc pe majoritatea celor invitati. Nu stiu cum gandesc, dar sper ca din discutiile cu ei sa ies cu ceva util. Nu vreau sa fie o pierdere de timp. Sper ca, de fapt, toti bloggerii invitati au scopul asta. Nu sa se faca remarcati si apreciati, dar sa iasa cu un plus de experienta. Oricum, impresiile pe acest blog mai tarziu.

DEnis CEnusa spunea...

Cojocari...eu am fost la fel invitat. Sper ca intalnirea va fi utila...pentru noi toti si newmedia din Moldova...

Ion spunea...

Exact, campania online a lui Obama a fost mai buna decat cea a lui McCain. Sa scrii te rog ce s-a discutat la intalnire ... Nu cred ca se pune problema aprecierii/neaprecierii, mai degraba doamna vrea sa afle mai multe despre blogosfera locala ... cred. Dar sa vedem ...