duminică, 9 noiembrie 2008

Revolutia portocalie din Moldova sau cuiul din sicriul comunistilor

Tot mai multe voci spun ca comunistii vor sa inchida PRO TV Chisinau. Tot mai multe atacuri la adresa televiziunii confirma zvonurile. Nici nu se pune intrebarea daca pot sa faca acest lucru. Deoarece daca se hotarasc, lucrurile sunt simple. Presedintele comunist al Republicii Moldova da indicatii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, iar a doua zi sau atunci cand expira licenta, PRO TV nu mai are voie sa transmita. Simplu, nu?

Intrebarea care ma framanta este daca Voronin s-a hotarat sau nu? Daca a dat sau nu indicatii Voronin? Din cate se pare, are intentia. Deocamdata tatoneaza terenul. Adica, hai sa vedem ce se intampla lansand ideea pe piata. Si dupa cum ati observat, lacheii puterii, cei care duc oala la palat, au iesit deja la atac. Latraturile lor sunt insa hilare si penibile. Politicieni care sunt desconsiderati, patati, murdari si urati de populatie nu fac decat sa ne inveseleasca.

Sa vedeti insa cand va iesi artileria grea la lupta. Si aici vorbesc despre procuratura, militie, Consiliul Audiovizualului. Abia atunci va fi clar: zilele PRO TV sub actuala putere sunt numarate. Eu zic, probabilitatea ca televiziunea sa fie inchisa este de 85 la suta. Oricum, nimeni nu poate sa spuna exact. Toata lumea este in asteptare.

Sa tragem o concluzie facand o paralela. In Ucraina, tot in timpul alegerilor, tot o televiziune. Vorbesc de Canal 5 care a fost inchis, iar oamenii au iesit in strada. Opozitia a castigat cu presiunea exercitata si alegerile s-au repetat. Protestele au intrat in istorie sub numele de Revolutia Portocalie din Ucraina. Iuscenko a ajuns un martir al democratiei.

In Republica Moldova avem ingrediente similare. Alegeri, o guvernare condusa de vechii comunisti si Moscova, o populatie saraca, o televiziune pe jumatate inchisa. Ramane de gasit un martir, dar acest lucru se contureaza parca in Chirtoaca sau Filat.

Asa ca am un sfat, de fapt un indemn adresat comunistilor: inchideti bre, PRO TV Chisinau, iar asta va fi ultimul cui batut in sicriul vostru.

Niciun comentariu: