miercuri, 5 noiembrie 2008

Anunt pe o usa de biserica

Anuntul de mai sus l-am gasit lipit pe usa bisericii din satul meu. M-a socat, m-a intrigat. Este un apel la credinta crestinilor din sat, dar in acelasi timp la ura si la capacitatea de respingere a satenilor. Pe cine trebuie ei sa respinga? Pe sectanti, desigur. Citez exact:

"Atentie, iubiti crestini si stimati sateni. Biserica ortodoxa in timpul de fata intampina o greutate foarte mare, si anume aceasta greutate este Sectele care bantuie din localitate in localitate, din casa-n casa si vor sa atraga pe multi de partea lor sa-i faca adeptii lui Antihrist."

Nu voi judeca aspectul gramatic al textului. Voi incerca sa discut pe marginea demersului bisericii. Consider ca omul e liber si poate sa adere la orice curent religios pofteste. Dar religia si democratia nu au nimic in comun, asa ca voi pune altfel accentul. Va rog sa aruncati o privire asupra pozei de mai jos.

Un alt anunt pe care il poate vedea oricine pe usa bisericii din satul meu. Este scris in rusa, dar pare usor de inteles. In desenele din primul rand aflati cum sa-ti faci cruce corect. In cele din randul doi, vedeti ca atunci cand rusul barbos nu-si face corect cruce este inconjurat de draci. In al treilea rand, daca isi face corect cruce, gata a scapat de draci.

Infricosator. Accentul meu, poate va dati seama, cade pe felul in care atrage biserica ortodoxa crestinii. Ii infricoseaza, ii sperie, ii inconvoaie sub enorma presiune a Iadului. Intr-o perioada grea, de restriste omul are nevoie de mangaiere si de intelegere, dar nu de un deget ridicat amenintator in sus.

Se mai intreaba biserica de ce tot mai multi enoriasi isi indreapta pasii spre alte curente religioase? Raspunsul mi se pare evident.

Nu vreau o biserica suparata, nu vreau o religie care se implica in politica. Eu ma tem de viitor, sunt infricosat, caut lumina, caut liniste. Frica nu ma ajuta, ma secatuieste de puteri. De ce nu poate exista conciliere, respect, chiar si pentru sectanti? Nu pot intelege. Ba pot. Este vorba de lupta milenara a bisericii pentru putere.

ps: Desi ma mahnesc anumite lucruri, sunt si voi fi un crestin ortodox. Asa m-am nascut, asa voi muri.

9 comentarii:

Densu spunea...

Si cand te gandesti ca unii dintre ei [ preotii ] intra cu totul alte ganduri in biserica decat cele initiale.

cojocari spunea...

Densu, adica? Cu ce ganduri intra si cum sunt ulterior? Asta ca sa inteleg ce ai in vedere. S-ar putea sa fiu de acord cu tine. Salut.

Octavian Racu spunea...

vitalie, cum de ai ajuns pe la biserica? Mare minune!

Densu spunea...

Pai Vitalie, eu am unu care a intrat in biserica, doar pentru bani, banii de la inmormantari, si cum asta nu-i ajunge a intrat in scoala si preda... istoria. Cred ca avea 4 la romana ca nu stie sa citeasca, pe sotia lui a pus-o la gradinita, bucatareasa. La porci da colaci, ia elevii de la scoala si-i pune la munca ca sa le puna nota buna, si mai inainte cica a fost jurist, dap cred ca la fel cum e si profesor.

Cojocari spunea...

:) Pai nu sunt un ateu Octavian. Mai mult, cand eram mic mergeam frecvent, eram altar-boy. M-am lasat ulterior pentru ca biserica nu mi-a oferit ce cautam si anume liniste si lumina.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Octav spunea...

un fel de palamari vrei sa zici? o sa-ti scriu pe mail;)

Cojocari spunea...

Da, Octav. Un fel de palamari. Astept sa-mi scrii.

Andrean spunea...

bun preot la biserica aceasta. Îmi este interesant dacă există un cadru legislativ legat de așa tipuri de anunțuri. Sincer să fii, sectanții sunt mai originali și mai înțelepți ca unii preoți, ce copie cărți rusești de pe timpul lui stalin.

Mersi pentru postare, eu nu sunt creștin ortodox, și nici creștin măcar, dar oricum aș dori să ofer copiilor mei șansa de a cunoaște religia ortodoxă din partea normală, și nu a aberațiilor unor așa numiți părinți.

Cele bune...