sâmbătă, 6 decembrie 2008

Cine castiga alegerile de la Chisinau: Comunistii sau Liberalii?

Dupa alegerile din Romania, m-am convins: aliatul comunistilor din Republica Moldova, Iurie Rosca, are putine sanse sa-si puna fundul pe un fotoliu de deputat. Ma repet, ar avea o posibilitate, numai daca intra in Partidul Comunistilor. S-o vad si pe asta, Iurie Rosca comunist! Pai, da. De ce ma mai mir? Iurie Rosca a fost si ramane un comunist. Educat, crescut, maturizat in perioada comunista, el nu poate fi altfel. Este logic.

Hai sa analizam, insa, cine si cum poate sa castige alegerile din Republica Moldova? Avem doua mari forte. Pe o parte comunistii, care au sanse sa ia 20 la suta din voturi. Pe alta parte: AMN, PL, PLDM. Observati cat de straniu s-au aranjat lucrurile? Avem tocmai trei partide liberale pe dreapta, iar pe stanga un singur mare partid. Precizez, Rosca este si el pe stanga si nu are sanse sa intre in Parlament decat ingurgitat de comunisti.

Se pare ca din cauza saracii, societatea din Republica Moldova s-a radicalizat profund. Ori stanga, ori dreapta - zero pe centru. Dupa 8 ani, cat au fost la putere, comunistii trag tare sa reuseasca sa mai prinda patru ani. Au o putere mediatica extraordinar de mare si o utilizeaza la maximum.

Ce au liberalii? Decat anticomunismul lor si argumentul ca dupa 8 ani suntem in rahat pana la gat. Cu o presa abia vizibila, cu resurse putine, cu presiuni extraordinare reusesc totusi sa adune impreuna ... 20 procente. Sunt sigur ca Mark, cel care trage fraiele la comunisti isi da seama de acest lucru. De aceea a pus toate tunurile pe cele trei partide liberale. Reuseste sa le faca mult rau, dar si ceva bine. Mai afla oamenii ca exista si alte forte politice in Moldova in afara de Partidul Comunistilor.

Comunistii au sanse sa castige alegerile, sa formeze guvernul, sa mai conduca patru ani. Mari sanse. Abia astept urmatoarele mutari ale partidelor liberale. Cu mare interes astept. Lucrurile s-au incalzit foarte mult la Chisinau.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Mai bine iti stergi numele, deja au inceput intimidarile si cateva bloguri au fost sterse..Sper sa iti fie de folos..

Anonim spunea...

D-le Vitalie Cojocaru. Cinstit sa fiu, nu am inteles ce-ai vrit sa spui.Probabil astepti indicatiile patronilor. Cred ca cu articole de acest gen, te vor "manca porcii", te vor fluiera si copii de la gradinite.

Anonim spunea...

D-le Vitalie Cojocaru. Cinstit sa fiu, nu am inteles ce-ai vrit sa spui.Probabil astepti indicatiile patronilor. Cred ca cu articole de acest gen, te vor "manca porcii", te vor fluiera si copii de la gradinite.

Ion Bargan spunea...

Curajoase declarații Vitalie.

Nu ai mențioant că și PPCD are o influență mediatică considerabilă.

Anul 2009 începe cu campania electorală din Republica Moldova. Am putea să învățăm puțin și din campania electorală din România.

Anonim spunea...

Stii, chiar nu inteleg de oamenii vad PL-ul ca o forta asemenea PLD-ului sau AMN-ului. Domnilor, PL este cunoscut in Chisinau pentru Dorin Chirtoaca, si GATA! In provincie nimeni nici nu stie cine este acesta.

Asa ca masurati-va posibilitatile mai obiectiv, dragi PL-isti.

Anonim spunea...

In 2009 va fi vinturata PL-eava romaneasca din Moldova. Iar tu cojocarule cit mai ai de facut "analize" de doi bani?

Cojocari spunea...

Anonimule ma intimidezi? :)
Ion, sunt de acord. Da au putere mediatica, dar, rezultat extrem de slab.
Ceilalti anonimi. Vreau sa va spun ca nu am facut decat sa remarc o situatie ciudata, principalele partide, adica cu sanse de intrare in Parlament, sunt pe stanga Partidul Comunistilor, pe dreapta Liberalii. Straniu, moldovenii si liberalii.

Alexandru Shelaru spunea...

De ce l-ai pus in oala comunistilor pe Iurie Rosca si indirect ai ridicat in slavi de mari opozanti pe domnii Urecheanovici, Filat si Ghimpu prin asocierea partidelor pe care le conduc la opozitia de dreapta???
Sa nu uitam ca Urechean este si el un comunist inversunat, il ridica in slavi pe Bodiul, Filat a crescut si s-a dezvoltat in timpul comunismului (imi poti spune cat vrei ca a fost educat in stil romanesc la Iasi ca nici in ruptul capului nu am sa te cred ...) iar Ghimpu, un mormoloc ce s-a folosit de numele fratelui sau, fiei tarana usoara ...
Urma sa mai bagi in cratita pseudodemocratica si pseudoliberala cu grave abateri de verticalitate personala si marele partid PNL frate si sora cu curva s-a din Romania ...
Nu te consider nici pe departe jurnalist, ci o corcitura dintre un activist comunist si idealist democrat ...
Un jurnalist trebuie sa prezinte date, informatii, nu sa le mestece in gura dupa bunul lui plac si sa verse rezultatul veninos peste spatiul informativ care e si asa plin de curvareli ...

Cojocari spunea...

Stimabile Alexandre, nu stiu cine esti, nici nu vreau sa stiu. Nu ai mai comentat pe acest blog si se pare ca ai aparut pentru prima data aici. Altfel, daca ai fi citit ce am mai scris ti-ai fi dat seama care este parerea mea despre politicienii mentionati de tine. Subscriu la epitetele enumerate, dar vreau sa precizez atat pentru tine, cat si pentru ceilalti, nu-i ridic in slavi nici direct, nici indirect. Am facut o concluzie dintr-o stare de fapt observata de mine, daca parerile voastre merg mai departe de concluzile mele, pai va priveste. Sfatul meu este sa cititi ce am scris anterior despre clasa politica pe acest blog - atunci am vorbit si despre Filat, Urechean... Si da, da, da sunt si ei comunisti. Eu insa, vorbeam despre altceva, despre curente politice.
Si te rog, stimabile, incearca sa nu ma mai jignesti atunci cand te dai cu parerea. Poti sa fii civilizat?
Inca ceva, pe blog nu sunt stiri, ci public comentarii, parerile mele despre una sau alta.