vineri, 5 decembrie 2008

"Toamna patriarhului"

Ia, cine ghiceste care este shpilul din titlu? Nu are legatura cu moartea Patriarhului Aleksii al II-lea. Este vorba de altceva, de despotism, nationalism prostesc, oameni morti, tradatori.
De fapt, unii ar zice ca este o legatura. Cica Patriarhul a fost un nume important in KGB. O fi, nu o fi? Nu stiu. Rusii stiu sa-si pastreze secretele. Rusilor nu le-a pasat de istoria Patriarhului, pentru ei Biserica este ca si conducerea statului - "sfanta".
Dupa aparitia stirii, pe forumurile de la Chisinau citesc:
"Dumnezeu să-l ierte pentru scindarea societăţii noastre la care a contribuit. De răsplată nu scapă nimeni."
"Dumnezeu sa-l ierte pe marele genral KGB Alexei Mihailovici Rudigher. A fost un mare KGB-ist si un mare dusman a Mitropoliei Basarabiei si, totodata, un mare dusman al romanimii. Sa-l regrete rusofonii, ca noi nu avem de ce si pentru ce."
Ei, ce faceti oameni buni? Viata patriarhului ne-a invrajbit, toamna lui ne dezbina si mai mult. Sa lasam istoria sa imparta lucrurile asa cum stia ea. Mortii cu mortii, viii cu viii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

un text tampit si fara sens.

dupa logica ta ar trebui sa sarbatorim ca a murit un kgb-ist?

Cojocari spunea...

@ anonim nu am spus asta.
Iar shpilul din titlu este faptul ca "Toamna patriarhului" este de fapt un minunat roman al lui Gabriel Garcia Marquez. Romanul este despre despotism, nationalism prostesc, oameni morti, tradatori.
Recomand cartea.