luni, 8 decembrie 2008

Victorie sau infrangere?

Dupa ce nu a mai primit acreditarea pentru Republica Moldova, jurnalista de la Radio Romania Actualitati, Cristina Dumitrescu s-a intors in Bucuresti. Cum s-a intamplat sa nu primeasca aceasta acreditare? Povestea este una neaosa, basarabeano-comunista.

Jurnalista a facut dosarul pentru acreditare, l-a trimis ministerului de externe, iar comunistii birocrati de acolo nu i-au dat niciun raspuns. Abia atunci cand jurnalista a incercat sa afle de ce se taraganeaza lucrurile si a sunat la minister, i s-a spus telegrafic: "Nu vi se acorda acreditarea".

Ei cum sa nu te apuce damblaua si tremurul de furie cand vezi neobrazarea si cum este sfidat bunul simt? Era civilizat si normal sa se explice, sa se arunce colea niste motive: poate ca doamna jurnalist trebuia sa scrie cererea in rusa si nu a facut, poate trebuia sa anexeze portretul lui Benjamin Franklin si a uitat...

Cine a pierdut si cine a castigat de pe urma faptului ca jurnalista de la Radio Romania a parasit Chisinaul? Au pierdut toti. Chiar si comunistii. S-a mai adunat o pata neagra la imaginea lor. Moldovenii au pierdut o profesionista care stia sa-si faca bine meseria, iar jurnalistii o colega experimentata.

Cat despre Cristina, cred ca a avut de castigat. Chisinaul nu era razboiul ei. Din pacate, Chisinaul nu mai este demult razboiul multor romani. Cu masinaria comunista nu prea ai cum sa lupti de unul singur. Ce putea face Cristina Dumitrescu? Asa ca a revenit la Bucuresti. Totusi, pazea comunisti, Radio Romania Actualitati ramane in Basarabia. Au ramas acolo alti reporteri care stiu sa va toace ficatii, nenorocitilor.

4 comentarii:

filip spunea...

As vrea sa ii vad acum pe toti aplaudacii comunistilor cum mai mananca rahat ca cererea de acreditare nu fusese respinsa, doar ca inca nu primise raspuns.

cojocari spunea...

Nu, Filip, astia tac chitic acum. Si-au incasat o "mustrare" de la o organizatie europeana pentru apararea drepturilor jurnalistilor asa ca vor sa uite cat mai repede de acest caz. Important este ca noi sa nu uitam.

Anonim spunea...

are de pierdut si Romania, pentru ca doar un corespondent in Moldova putea sa-i informeze pe romani corect, nu informatii trunchiate pe care le aud jurnalistii de la Bucuresti

Cojocari spunea...

Trunchiate de cine? De autoritati? Pentru ca exista si jurnalisti buni, foarte multi de altfel, si la Chisinau. Desigur, nu exista padure fara uscaturi.