miercuri, 14 ianuarie 2009

Criza alunga rusinea si reabiliteaza "gumanitarca"


Este o vorba: "foamea da pe de-a dreptul". Atunci cand ti-e foame uiti de rusine, jena, politete si vrei doar sa infuleci bine. Altceva, de exemplu, atunci cand trebuie sa te imbraci. Cand nu ai ce pune pe tine sunt bune si... hainele purtate. Pana acum fumurile din cap ii duceau pe romani prin malluri, magazine de fite. Criza i-a apucat de urechi si ii scoate de acolo.

Poate va mira, dar multi romani au inceput sa cumpere tot mai mult de prin magazinele second hand. In plus incep sa se deschida alte si alte magazine ce vand haine purtate. Am fost sa filmez o stire despre acestea (vedeti stirea mai jos), iar o doamna imi zicea ca: "nu mai exista nici un fel de rusine sa cumperi din magazinele second hand".

O alta doamna, vanzatoarea, ma intreba curioasa: "dumneavoastra cumparati de la second hand?". Am privit-o zapacit si am baiguit: "da, pai stiu ce preturi sunt, ca am mai filmat reportaje despre magazinele second hand".
- Nu, ma intrerupe doamna, vreau sa stiu daca ati cumparat haine purtate.
- Da, s-a intamplat, cand eram mic.

Culmea, dar m-am simtit jenat ca eram intr-un magazin second hand si eu nu aveam pe mine haine la mana a doua. Totusi, cand eram mic, prin 1994-1999, ai mei cumparau in special de la "gumanitarca". Caci hainele second hand au aparut in Republica Moldova mai intai ca "ajutor umanitar" venit din Europa occidentala. Din rusa, "ajutor umanitar" - "gumanitarnaia pomoshci", iar concetatenii mei au scurtat si au moldovenizat pana cand au ajuns la "gumanitarca". Asadar, cand in piete au inceput sa se vanda haine la mana a doua, moldovenii ziceau ca isi cumpara haine de la "gumanitarca". Ce vremuri... Oare se intorc?Niciun comentariu: