sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Cum e sa fii blogger in Rusia?

Bloggerii rusi se plang de cenzura de pe internet. Potrivit site-ului http://www.newsland.ru/, in 2008 libertatea din internetul rusesc a fost vizibil ingradita. Desi, deocamdata nu este vorba de un control total, spre asta se indreapta internetul rusesc. Kremlinul s-a luat deja de cei care in conditiile unui regim autoritar isi permit luxul de asi expune liber gandurile. Potrivit unui blogger-scriitor Oleg Kozarev anul trecut, 2008, au fost pentru prima data simtite anumite presiuni asupra comunitatii virtuale. In plus, Duma de stat din Rusia, adica Parlamentul rusesc, a incercat de cateva ori sa adopte legi pentru a instaura cenzura totala in internet. A renuntat pana la urma, dar nimeni nu garanteaza ca nu isi va duce planul pana la bun sfarsit.
Statul Rus nu pregeta in a actiona si prin mijloacele opresive de care dispune. Astfel, in Rusia virtuala este bine cunoscut cazul lui Sava Terentiev, un blogger cercetat intr-un dosar penal pentru declaratiile de pe blogul personal. De fapt, nici nu erau declaratiile sale. Dosarul penal a fost intentat dupa ce politia/militia a gasit un comentariu pe blog. Prezint acel comentariu, tradus din rusa de mine:
„Ii urasc pe militieni. Nu sunt de acord cu teoria: militienii au ramas cu mentalitatea bastonului represiv in mainile Puterii. In primul rand, nu militieni, dar mentzi(jargon, asa sunt numiti politistii in Rusia). In al doilea rand, nu au ramas. Mentalitatea este de neinfrant. Gunoiul(jargon, asa mai sunt numiti politistii in Rusia) si in Africa este tot gunoi. Cine ajunge ment(politist) este tampit. Politistii sunt cei mai prosti si needucati reprezentanti ai omenirii. Era bine daca in centrul fiecarui oras din Rusia, in piata principala de exemplu, exista un cuptor, unde zilnic, dar si mai bine, de doua ori pe zi(amiaza si miezul noptii) era ars cate un ment. Poporul sa-l arda. Ar fi primul pas spre curatirea societatii de mizeria militiano-mento-gunoiera.”
Pentru acest comentariu anonim, care a ajuns pe blogul sau, Sava Terentiev a primit un an de puscarie cu suspendare.
Una peste alta, statul rus incearca si alte metode de a controla blogosfera ruseasca. Pur si simplu ii cumpera pe bloggerii de succes. Ulterior, prin intermediul lor incep manipularea. De exemplu, in timpul alegerilor, foarte multi dintre bloggerii cu mii de vizitatori au inceput brusc sa lucreze pentru Medvedev si partidul de guvernamant, Rusia Unita.
Ce-i asteapta pe bloggerii rusi in 2009? Presiunea si influenta statului va creste, mai ales ca Duma de stat a votat recent o lege ce considera criticarea actiunilor guvernului "inalta tradare" si prevede pentru aceasta "ilegalitate" ani grei de puscarie.

Niciun comentariu: