duminică, 18 ianuarie 2009

Cum l-au omorat comunistii pe Grigore Vieru?


Nu vreau sa va par paranoic cu titlul asta. Va trebui sa fiu atent cu argumentele, nu de alta dar este de fapt o metafora. Am in vedere uciderea poetului, nu a omului fizic Grigore Vieru. Desi, cine stie. Bursa zvonurilor a inceput sa musteasca de tot felul de informatii.

In primul rand unii se intreaba de ce Grigore Vieru nu a avut centura? Cine a aranjat asta? In plus soferul a scapat cu viata. Cum de a reusit se intreaba altii? Eu nu cred ca accidentul a fost unul provocat. Foarte multa lume nu poarta centura, iar Grigore Vieru a suferit rau in accident pentru ca era pe "bancheta mortii", aflata in dreapta soferului. Este cel mai periculos loc intr-o masina, intrebati orice sofer cu experienta.

Un alt zvon, pe care insa tind sa-l cred, este legat de faptul ca medicii romani veniti la Chisinau cu un elicopter sa-l ia pe suferindul Grigore Vieru s-au intors la Bucuresti fara nimic. Si nu uitati, in elicopter se afla Raed Arafat, ditamai secretar de stat. Avea o misiune clara sa-l aduca pe Grigore Vieru in Bucuresti. Nu a reusit. Explicatia oficiala: "medicii au decis ca transportarea poetului este prea riscanta."

Care medici? Transportarea cu elicopterul, ar fi durat cel mult o ora si ar fi avut loc in conditii meteo bune. Despre ce riscuri este vorba? Intrebarile acestea au ramas fara raspuns.

Bine, ma veti intreba, dar avea sanse sa supravietuiasca daca era adus la Bucuresti? Cu siguranta, da. Acum sa nu credeti ca medicii de la Chisinau nu sunt buni. La Chisinau sunt medici extraordinari si bine pregatiti. Sa nu credeti ca acestia nu au depus toate eforturile pentru al salva. La un moment dat chiar l-au adus de pe lumea cealalta - inima poetului se oprise. Din pacate, insa, in zilele noastre priceperea medicilor nu este suficienta. Diferenta o face tehnologia. Iar la Bucuresti avem o tehnologie medicala de ultima ora, am vazut cu ochii mei prin spitale tot felul de roboti, am fost martor la transplante de inima, rinichi, ficat. Daca era o sansa trebuia luata in calcul.

De ce nu s-a intamplat asta? Pentru ca comunistii de la Chisinau, spun unii, s-ar simti umiliti daca un mare poet aflat in curtea lor ajunge la Bucuresti si mare minune, este adus la viata. Ce lovitura de imagine pentru ei intr-un an electoral. Sunt sigur, daca lui Voronin i s-ar fi solicitat, si este posibil sa se fi intamplat, aprobarea pentru ca partea romana sa-l ia pe Vieru, ar fi tras un "niet" furios.

Are doua motive sa faca asta. In primul rand nu se umileste el "dandu-l" pe Grigore Vieru, in al doilea rand, il doare in cot de Grigore Vieru care toata viata a militat pentru unirea cu Romania. Daca exista o sansa in plus sa moara la Chisinau, pai cu atat mai bine. Tin sa precizez, astea sunt doar zvonuri, informatii imposibil de verificat si pe care le vom putea investiga numai dupa ce comunistii vor fi debarcati de la putere.

Sa revin la ce am vrut sa zic de fapt. Vroiam sa spun ca propaganda comunista de la Chisinau incercase asasinarea poetului Grigore Vieru cu mult timp inainte ca omul Grigore Vieru sa se fi zdrobit in accident. Televiziunile, radiourile, ziarele comunistilor l-au ingropat, l-au ignorat, l-au murdarit. De exemplu un oarecare Contiu zgaraia hartia:

"Grigore Vieru, deloc obosit de laudele, distinctiile si recunoasterile cu care a fost rasplatit de catre URSS, R. Moldova si Romania, ii infantilizeza fatis pe lingvistii moldoveni si pe alti confrati de condei." Tot acest oarecare Contiu continua: "Grigore Vieru, care se vrea a fi un mare ginditor, un om preocupat de soarta conationalilor sai, ignora cu desavirsire problemele actuale cu care se confrunta moldoveanul, nascocind un pseudotestament privind soarta limbii, chestiune politizata in exces de catre chiar el si anturajul sau prounionist roman. Auziti, parca moldoveanului i-ar arde de limba, nu de piinea zilei de miine!"

Si daca ziarele comunistilor l-au vorbit de rau, pai propaganda de la televiziuni l-a uitat. Niciun cuvintel.

Uite-asa l-au si omorat.

17 comentarii:

Raduc92 spunea...

Referitor la transportare ... nu cred că s-a anulat din cauza comuniştilor sau a lui Voronin , că nu ei decid soarta lui , ci rudele şi medicii , cred că aceştia ştiau că regretatul poet nu poate fi salvat , şi nu are rost să îl transporte în spitalul de urgenţă din România, iar la ştiri sigur că n-au putut spune direct că poetul v-a muri , şi au difuzat veste că e netranspotabil.
Ştiu că la începutul anilor 90 , majoritatea ruşilor din Moldova avea mare ură pe el , îi făceau caricaturi , îl batjocoreau..odată mai să arunce cu pietre în el .

Petre spunea...

E o mare doză de adevăr în ceea ce scrii.

Petre spunea...

...desi la Chisinau s-a instalat o moda de a invinui comunistii...

Oxana spunea...

Acestea sunt doar teze, ce mai conteaza acum, cind l-am pierdut, pentru totdeauna...si totusi, raman si eu la ideea ca a avut parte de o moarte latenta, prin neglijenta, numeroasele atacuri...

Cojocari spunea...

Radu, nu uita ca comunistii pot incurca desfasurarea oricarei activitati, orice pare nevinovat si absolut legal, daca nu convine acolo sus este intrerupt cu brutalitate. Vezi povestea bradului de Craciun din Chisinau.
Petre, daca este la moda, inseamna ca tot mai multa lume ii critica=invinuiesc, deci multa lume nemultumita, deci mai putine voturi. Asadar scapam de comunisti? Ura.
Oxana, cu adevarat moarte latenta.

vitalie spunea...

Vitalie, ai uitat careva detalii:
- comunistii au pus stalpul la Danceni
- ei au reparat si portiunea aia de drum...
- ei au facut noaptea si intunerecul...
- tot comunistii au inventat si moartea...
mi se pare o paranoia chestia asta, nu sunt medic, da stiu ca sunt unele cazuri netransportabile, se iau decizii ale consiliului de medici in asemenea cazuri..pana una alta nu am vazut vre-un act oficial, ce zici, poate maia steptam ceva vreme?

vitalie spunea...

am uitat sa adaug ca masina in care calatoarea Grigore Vieru era rosie...

Cojocari spunea...

Vitalie, ai haz. Eu vorbeam de zvonuri. Trateaza-le ca atare.
Uite asasinarea poetului prin "uitare" - asta nu este zvon.

Ion Grosu spunea...

Măgărie curată acest articol.

vitalie spunea...

Vitalie Cojocari, vezi ceva despre asasinarea prin uitare a lui Grigore Vieru:

http://www.spranceana.com/poetul-a-murit-traiasca-poetul-531.html

Cojocari spunea...

Ion Grosu, argumente ai sau doar pareri din topor?
Vitalie, ai dreptate oarecum. S-a facut un mit din uitarea lui Grigore Vieru. Putem discuta despre pentru ca te contrazici un pic. Spui ca Grigore Vieru este un poet national, eu te intreb, poate fi un poet national marginalizat? Sunt de acord ca comunistii se vor folosi de moartea lui, de creatia lui, poate ulterior alte partide, sugand la maximum din mitul Grigore Vieru. Pentru aceasta, Grigore Vieru trebuia sa moara. Viu, el mai poate vorbi, poate fi unionist, poate fi anticomunist, mort, creatia lui poate fi revazuta, reasezata, scoasa din context. Abia acum Grigore Vieru, dupa moarte, devine un poet national. Pana acum era un poet care a vrut limba, dar a lasat poporul fara nimic pe limba - apropo si asta este tot este un mit.

Cojocari spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cojocari spunea...

Si inca ceva, Vitalie, mi-a placut foarte mult analiza operei lui Grigore Vieru. Nu sunt de acord cu totul ce ai spus. Poate pentru ca sunt un tip mai nostalgic care a crescut cu "Mama una este", sau poate pentru ca Grigore Vieru chiar a fost un poet stralucit. Nu cred ca noi putem judeca geniul poetului, asta va arata timpul - daca este vorba de geniu sau pur si simplu stralucire.
Salut.

vitalie spunea...

Vitalie Cojocari, zicand "poet national" aveam in vedere institutia poetului national, nu neaparat persoana Grigore Vieru.. ca a fost el poet national, in alt sens sau nu, e treaba cititorilor... o buna parte a cititorilor/intelectualilor nu s-au regasit in creatia lui Vieru si e normal..

Anonim spunea...

Intr-adevar, si Doina si Ion Aldea Teodorovici au murit tot in "accident". Un accident din care rezulta ca soferul a bagat marsalier ca sa faca praf spatele masinii.

Octav spunea...

Vitalie, aici te-ai cam grabit. Vieru chiar era netransportabil, orice medic iti va spune asta. eu ma mir cum nu a murit pe loc... foarte puternic poetul!

virginia girbu spunea...

luuuuuume!.................inima basarabiei nu mai BATE!.....lasati comunstii si toate prostiile astae la oparte (sa nu credecti cai sustin pe comunisti)....dar acum sa lasam poetul sa zboare pina la ceruri in laudele noastra