vineri, 2 ianuarie 2009

De ce sunt buni cei mai buni jurnalisti de la Chisinau?

Pe 23 decembrie, la Chisinau, au fost desemnati jurnalistii anului 2008. Premiul pentru cel mai bun jurnalist din Republica Moldova este o initiativa laudabila si care are deja traditie. Doua aspecte pozitive vreau sa mentionez in aceasta afacere: in primul rand, faptul ca jurnalistii moldoveni reusesc sa se adune o data pe an, intr-un anumit loc, pentru a interactiona - o experienta utila; in al doilea rand, faptul ca la Chisinau avem jurnalisti buni. Ba chiar as spune extrem de buni si talentati.

Acum sa trec Rubiconul. Sunt sigur ca ceea ce voi spune mai jos nu va placea multora. Oricum, nu-mi propuneam asta.

Potrivit comunicatului de presa: "Câştigătorii au fost stabiliţi cu majoritatea voturilor membrilor Consiliului de experţi CIJ." Aha, deci juriul a ales laureatii. Pana aici totul este corect. Nu? Priviti, insa tabelul de mai jos. In stanga avem reprezentantii juriului, iar in dreapta castigatorii. Observati o anumita legitate?

JURIU........................................................CASTIGATORI
Sorina Ştefârţă (Timpul).........................Irina Codrean (Timpul)
Anatol Câşlaru (Eco)................................Ion Preaşcă (ECO)
Anatol Golea (TV 7).................................Gabriel Călin (TV 7)
Valentina Ursu (Radio Europa Liberă)...Alina Sloninov (Radio Europa Liberă)
Igor Volniţchi (Agenţia Infotag)............Lilia Gurez (Agenţia Infotag)
Dmitri Kalak (Logos Press)....................Serghei Mişin (Logos Press)

Este adevarat, exista si jurnalisti care nu au avut reprezentanti in juriu. Iata lista lor:
Angela Gonţa(Pro TV Chişinău), Eduard Maceac(Radio Moldova), Lina Grâu(Agenţia NewsIn), Ana Butnariuc(Pro TV Chişinău şi ziarul „СП”, Bălţi), Ludmila Topal(Bas FM, Basarabeasca), Mihail Gheorghe Cibotaru, Mariana Raţă(Jurnal de Chişinău), Eugenia Pogor(Agenţia „Info-Prim Neo), Natalia Scurtul(„Профсоюзные вести”, Tiraspol). Vreau sa precizez, nu spun ca jurnalistii din tabel nu si-ar fi meritat "merele de aur", adica premiile. Poate sunt buni.

Dar de ce sunt buni? Care sunt criteriile dupa care au fost alesi jurnalistii? Pai: profesionalism, obiectivitate, respectarea normelor deontologice, impactul asupra opiniei publice şi devotament faţă de profesie. Cat se poate de general, nu credeti stimati reprezentanti ai juriului? Prea mult spatiu pentru interpretari. Ce-ar fi sa creati un alt sistem de stabilire a laureatilor? Incepeti cu a va orienta inspre articolele, reportajele realizate de ziaristi, dar nu cat de devotati au fost profesiei. Cel mai bun articol de investigatie, cel mai bun editorial, astea ar trebui sa fie premiate, de fapt oamenii din spatele lor. Atunci totul ar fi corect.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ce ma Vitalie esti invidios sau mi se pare mie:)

Cojocari spunea...

Ti se pare. De ce as fi invidios? Eu sunt un jurnalist in Romania si nu in Republica Moldova. Aceasta situatie imi permite sa fiu neutru.