luni, 19 ianuarie 2009

Grigore Vieru traieste

Legamint
Lui Mihai Eminescu

Stiu, cindva, la miez de noapte
Ori la rasarit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cartii Sale

Am s-ajung atunce, poate
La mijlocul ei aproape
Ci sa nu inchidetI cartea
Ca pe recile-mi pleoape

S-o lasatI, asa, deschisa
Ca baiatul meu, or fata
Sa citeasca mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.

Iar de n-au s-auza dinsii
Al stravechii slove bucium
Asezati-mi-o ca perna
Cu totii codrii ei in zbucium.

Asta spunea prin anii 90. Ca va muri, ca vrea sa lase cartea baiatului si fetei. Nu a murit insa. Grigore vieru continua sa traiasca. Numai s-a retras din activitate si nu scrie versuri. Ce ne-a lasat? Ne-a lasat foarte multe poezii, dar insuficiente. Ne-a lasat un mare ideal, dar neimplinit. Ne-a lasat un gol. Ne-a lasat, dar nu a murit.
Spune in poezie: "Ca baiatul meu, or fata/Sa citeasca mai departe/Ce n-a dovedit nici tata". Apropo de baiat, fiul poetului Vieru, Calin Vieru este un prosper om de afaceri din Chisinau. Talentul tatalui sau se pare ca a gasit in el alta albie si s-a manifestat prin capacitatea de a face afaceri.
Si inca ceva, citeam zilele aceste un site, se numeste: http://www.vieru.org/. Detinatorul blogului... Grigore Vieru. Nu, nu este poetul. Chiar asa si zice: "Dragi vizitatori ai acestui portal, tin sa va atentionez ca acest blog nu apartine Poetului Grigore Vieru. Eu, (posesorul acestui blog), port acelasi nume ca al poetului. Este o simpla coincidenta. Va cer scuze tuturor celor care s-a intimplat sa fiti dusi in eroare."
In final va spun ca zilele trecute cautam niste muzica mai veche, populara pe youtube. Am gasit acest cantec frumos: "Casa parinteasca nu se vinde". Sa-l asculti si sa bocesti nu alta. Nici nu stiam ca versurile le-a scris Grigore Vieru.

4 comentarii:

LolaB spunea...

Multumesc.

vlad spunea...

In 1964, i-a fost publicat, in revista “Nistru”, poemul “Legamant". M-ar fi placut sa stii asta

Cojocari spunea...

LolaB, cu placere.
Vlad, stiu acum. Multumesc.

Anonim spunea...

Apropo de Calin Vieru, sa stii ca o fi un prosper om de afaceri, dar in discitecile si in restauratele sale esti tratat tot in limba rusa, deh, o fi si asta o lege "a prosperitatii": sa calci pe limba ta materna, dar si pe sentimentele poporului tau, si cele ale clientilor. Am fost in acesl restaurant de cateva ori. De fiecare data tratamentul a fost, pur si simplu, TAMPIT, din cauza ca ceream sa mi se vorbeasca in romana. O data era si Grigore Vieru in restaurant, eu eram cu niste oaspeti din Franta. Mare rusine: tot ruseste ni se raspundea, desi le vorbeam chelnerilor numai in romana!