marți, 6 ianuarie 2009

Huo! Ucraina!

Mai mari nesimtiti si mincinosi sa tot cauti. Despre ucraineni este vorba. Cumparau pana acum de la Gazprom o mie de metri cub de gaz la un pret de circa 200 de euro. Cand s-a terminat contractul Gazprom i-a anuntat ca isi vinde gazul mai scump. E dreptul lor, la urma urmei. Pentru o mie de metri cub rusii au cerut 250 de dolari.

Da de unde? Ucrainenii s-au retras suparati de la negocieri. Ei tot la 200 dolari visau. Asta, in timp ce bogata si prospera tara Republica Moldova platea 240 de dolari, iar tarile din Uniunea Europeana si 500. Enervata de atitudinea Kievului, Moscova s-a razbunat. A declarat ca o mie de metri cub din gazul ei costa deja 450 de dolari. Nu i-a mai vazut pe ucraineni la negocieri.

Acum, le dau dreptate rusilor. Este gazul lor, fac cu el ce vor. Daca celelalte tari nu reusesc sa se desprinda de rusi, nu-si trag conducte din alta parte, este problema acestora. De exemplu, intr-un oras, un nene vinde mere si este unicul nene cu mere de vanzare, pai, nu e normal sa ceara ce pret vrea muschiuletul lui? Cred ca da.

Desigur, rusii ii pedepsesc pe ucraineni. Desigur, aceste tratative sunt atat economice cat si politice. Nu neg asta. Precum nu neg nici faptul ca ucrainenii fura gaz din conductele ce-i tranziteaza tara. Bine, nu fura cum se intampla in Romania, unde hotii ca niste capuse "sug" petrol din tevi. In Ucraina totul se face organizat si sistematic, fura statul Ucraina, nu bietii ucraineni.

Acum ca fura, iar toata Europa se incrunta spre ei, ucrainenii au lasat-o mai moale. Cum sa se indreptateasca? Hocus-pocus si au scos din palarie iepurasul vinovat. Nimeni altul decat Republica Moldova. "Hei, Europo, uite cine fura fa, arata ucrainenii cu degetul spre tara dintre Prut si Nistru, astia va consuma gazele. Ma jur, iar daca nu-i asa, sa nu am parte de nordul Bucovinei, de sudul Basarabiei si sa raman fara Crimeea."

E bizar, este hilar, e pur si simplu strigator la cer. Dar cum isi permit nesimtitii astia? Unde sa foloseasca Moldova miile de metri cubi de gaz? Industrie practic nu exista. Fabricile's pe butuci. Poate doar la incalzire, dar si acolo, oamenii sunt saraci si mai bine stau in frig decat sa plateasca. Este ca si cum ai acuza un bebelus ca a mancat pe furis cel mai mare tort inregistrat in Cartea Recordurilor.

Si inca ceva. Moldova Gaz este o companie al carei pachet majoritar de actiuni este detinut de Gazprom. Acuzand Moldova Gaz ca fura de la Gazprom este ca si cum ai acuza Gazprom ca fura de la Gazprom. Numai ucrainenii pot fi in stare de asemenea ghidusie. Huo!

3 comentarii:

Smart spunea...

Salut,am si eu un blog interesant,cu page rank 4,si m-ar interesa un schimb de linkuri.Daca crezi ca putem face link exchange contacteaza-ma prin id kaszoni_07 sau lasa un comentariu pe blogul meu.Succes in continuare!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Rusii venisera si in Romania, cand se praduia si Petrom-ul "nostru", cun rafinariile "patriciene, iacuboave" etc...Cereau ca sa ne dea gaz mai ieftin ca Romania sa exploateze gazul din pamantul ei...cu "ajutor" si in combinatie cu ei, cu rusnacii...!

Tupeu, nu gluma! Bine, ca baietii erau cu "gulere albe" (tot kgb-isti si alte...), se stie. Oricum sunt preferati ei, ca intermediari, pentru ca asa...mai ajung (si) la politicieni (se stie la cine), la lumea "buna" s.a.

Deh, mai Vitaline, daca in Basarabia sunt tot comunistii la putere, e raca si prostie si pe acolo...garla! Totul, la rusi. ModoGaz e la GazProm. Si atunci, ce sa (mai) speri?
Ucrainenii, totusi..., au facut f.bine ca nu le-au dat si transportul gazelor pe teritoriul lor rusilor, au pastrat conductele. Altfel, erau "morti"! Cu gazele, desigur..., despre asta zic. :).

E complicat in "estul salbatic"...
Mai e mult pana departe!

Anonim spunea...

daca rusii au dreptatea lor (gazul fiind rusesc), au si ucrainienii dreptatea lor (transportul spre europa facandu-se pe teritoriul lor).

daca rusii pot mari pretul oricat la gaz ("intamplator" preturile cele mai mari fiind "rezervate" tarilor care nu danseaza dupa cum le canta Putin), de ce nu ar putea mari oricat si ucrainienii taxa de tranzit???

Dracu