sâmbătă, 3 ianuarie 2009

IQ-ul moldovenilor

Vreti sa radeti un pic? Priviti filmuletul gasit de mine pe youtube. Cativa tipi s-au gandit sa faca pe strada un fel de concurs cu intrebari generale de clasa a 4-a. Bine, un concurs fara premii.
Moldovenii din Chisinau au fost intrebati cine este primul ministru al Republicii Moldova, care este tara pe doua continente, cate grade are vodka si altele. Dupa cum va dati seama, ultima intrebare a primit cele mai pertinente raspunsuri. A, mai era o intrebare la care am ras. Cate unghiuri are rombul? O doamna zice: "Ce tara e asta rombul?". Va las cu filmuletul.

7 comentarii:

Anonim spunea...

vitalia, cred ca acest video ne poate arata IQ-ul, ci mai degraba cultura generala a moldovenilor ori IQ-ul si cultura generala sunt 2 lucruri diferite

Cojocari spunea...

Inteligenta este capacitatea de a intelege usor, de a sesiza ceea ce este important, de a rezolva situatii noi pe baza experientei acumulate anterior. De fapt, mai simplu inteligenta=desteptaciune. Iar, inteligenta se masoara cu IQ-coeficientul de inteligenta. Cineva poate avea un IQ mare, dar cultura general - ioc. Invers, insa, nu prea este posibil, adica sa aiba o cultura generala vasta, dar un IQ micut.
Astfel, ai dreptate intr-o anumita masura. Cu singura precizare, pe care nu am facut-o in articol, ca nu toti moldovenii sunt ca cei din filmulet. Nu-i asa?

Anonim spunea...

da domnisoara reporter avea raspunsul scris pe foaia aia si tot tragea cu ochiul asta inseamna ca nici ea nu stia? da?

Victor Ciobanu spunea...

Personal am o altă concepţie.
Deşteptăciunea pentru mine e calitatea care desemnează deţinerea de multe cunoştinţe, căci un om deştept e acela care deţine multe cunoştinţe.
Inteligenţa reprezintă capacitatea de a înţelege, deci un om inteligent e cel care înţelege uşor cunoştinţele pe care le învaţă, situaţiile în care se află, etc.
De aici şi concluzia că inteligenţa şi deşteptăciunea nu sunt identice, pentru că nu e obligatoriu ca un om deştept (care ştie multe) să fie şi inteligent intrinsec.
De aceea cred că acest video denotă mai mult lipsa de cunoştinţe a acestor moldoveni, deci cât sunt de proşti, decât lipsa de inteligenţă a lor. Nu trebuie să ai inteligenţă în a cunoaşte care e ţara cea mai mare de pe 2 continente, ci ai nevoie de cunoştinţe, căci un om care nu ştie nici n-are ce să înţeleagă.
Întrebarea cu "dacă l-ai depăşit pe cel din locul II" deja e legată de capacitatea de a înţelege problema, deci denotă inteligenţa, IQ-ul.

Cojocari spunea...

Anonim, probabil. Nu-i stiu pe cei care au facut interviurile.
Victor, dexonline.ro:
DEŞTEPTĂCIÚNE s. 1. v. inteligenţă. 2. agerime, dibăcie, inteligenţă, iscusinţă, isteţime, îndemînare, pricepere. (~ unei persoane.)

Victor Ciobanu spunea...

Vitalie: ştiu, de-aceea am şi scris că am altă concepţie. Faptul că aşa este scris în dex pentru mine nu înseamnă că aşa şi este realitatea şi aşa ar trebui să cred. Multe lucruri ni se par fixe şi clar stabilite, în realitate totul poate fi pus la îndoială.
Şcoala, dex-ul ne învaţă numai să reproducem sau ceea ce deja este "creat" fără a pune la îndoială. A critica şi a crea deja depinde de fiecare individ în parte, de inteligenţa sa, aşa că nu e necesar să credem în tot ce ni se spune.
La Mulţi Ani!

Cojocari spunea...

Aha, am inteles. Este intr-adevar un punct de vedere. Mai ales ca putine lucruri sunt batute in cuie in lumea noastra. Asa ca ai dreptate. Cum zicea Brad Pitt in "Meet Joe Black":
"in lume, sigure sunt doua lucruri, taxele si moartea". :)
Multumesc de urare. La multi ani si tie.